Dronningstien i Hardanger

Dronningstien i Hardanger

Dronningstien i Hardanger - Hva kan du forvente?

Hardanger har mye å by på, blant annet finner du en mye omtalt tursti - nemlig Dronningstien. Stien har fått navnet etter Dronning Sonja som selv er er en entusiastisk turgåer.

En krevende tur

Dette er en krevende rute og egner seg ikke for barn. Ettersom temperaturene også kan variere i stor grad er Dronningstien i Hardanger en turløype som må vurderes ut i fra forholdene den aktuelle dagen. Turen vil være tilgjengelig fra juli til midten av september, etter det vil det være fare for isbelagte fjelltopper og stier og det anbefales ikke å begi seg ut på turen på denne årstiden. 

Hvordan komme deg til Dronningstien i Hardanger?

Turløypen til H.M. Dronning Sonja går som regel fra Røte, et stykke oppe i lia som befinner seg 6 km nord for Lofthus. Skal du til Røte tar du av til ved Esso-stasjonen i Kinsarvik og følger skilt til Dronningstien. Veien holder seg asfaltert i frem til parkeringsplassen “Velteplassen”. Fra der kan du velge om du vil parkere og gå en snarvei gjennom hogstfeltet eller kjøre videre. Snareveien er lett å oppdage med skilt som sier “snarveg” og blå bånd som viser ruta opp. Om du ønsker å kjøre opp til den andre parkeringsplassen “Vassmyrane” kan du følge grusveien hele veien opp.

Parkeringsmuligheter kan endre seg, vær derfor nøye med å sjekke opp i dette før du reiser på tur.

Utsikten fra Dronningstien

Fra heng som befinner seg 750 m opp fra parkeringsplassen får du en spektakulær utsikt. Dette er nemlig hvor de fire sidefjordene til Hardangerfjorden møtes. Med det kan du se Sørfjorden, Utnefjorden, Eidefjorden og Kinsarvikbukti. Dette er også et fint sted å ta en liten pause og finne frem kvikklunsjen! Her vil du også ha en fin utsikt ut til Folgefonna - Norges tredje største isbre.

Hvordan er løypa?

Fra parkeringsplassen er løypa merket med blå D-er for Dronning helt frem til nedstigningen mot slutten av løypa. Fra der er stien merket med røde T-er, og her vil du også passere de berømte munketreppene. Dette er 616 steintrinn som ble laget av britiske munker på 1200-tallet. De samme munkene lærte også befolkningen i Hardanger om planting av trær som er grunnen til at Hardanger også florerer i vakre frukttrær. Under turen har du en fantastisk utsikt til sørfjorden. På det høyeste punktet er stien 1100 høydemeter. Hele turen tar rundt 6-9 timer, litt avhengig av hvilket tempo du ønsker å gå i. Langs turstien vil det også være muligheter for å bade i bekker, ta noen fantastiske bilder og ikke minst vil du virkelig kunne kjenne at du bruker kroppen, for her er det både bratte nedstigninger og krevende høyder.

Når du kommer ned ved Lofthus (som er den vanligste ruta å gå) kan du være godt fornøyd med deg selv. Nå er det bare å nyte resten av dagen og glede deg over at du har gått Dronningstien.

Forberedelser til Dronningstien

Før du legger ut på en tur langs Dronningstien, er det flere viktige faktorer du bør ta hensyn til for å sikre en trygg og behagelig opplevelse.

Ruteplanlegging: Sett deg godt inn i ruten og de ulike etappene av stien. Det er lurt å vite hvor lang tid turen antas å ta og hvor de kritiske punktene for navigasjon og hvile er.

Værforhold: Sjekk værmeldingen nøye. Værforholdene kan endre seg raskt, spesielt i fjellområder. Ta med ekstra klær og utstyr som passer til de forventede forholdene.

Utstyr: Ha på deg passende fjellstøvler, og ta med en ryggsekk som inneholder vann, snacks, førstehjelpsutstyr, et kart og kompass, eventuelt en GPS. I tillegg bør du vurdere å ta med spesialutstyr som staver eller annet som kan være nyttig avhengig av forholdene.

Fysiske forberedelser: Vurder din egen fysisk form. Dronningstien kan være krevende, og det er viktig at du er godt forberedt fysisk for å kunne nyte turen.

Lokal kunnskap: Ta kontakt med lokale turistkontorer eller fjellstyrer for å få oppdatert informasjon om stien, veiforhold, og andre lokale forhold som kan påvirke turen.

Sikkerhet

Kommunikasjon: Informer noen om hvor du går og når du forventer å være tilbake. Ha med deg en mobiltelefon for nødstilfeller, men vær forberedt på at det kanskje ikke er dekning overalt på stien.

Navigasjon: Selv om Dronningstien er godt merket, er det alltid en god idé å ha et kart og kompass tilgjengelig. Dårlig vær kan raskt gjøre det vanskelig å se stimerking eller orienteringspunkter. Telefondekning langs Dronningstien kan variere, og det er derfor lurt å ikke stole helt på mobiltelefonen som eneste navigasjonsmiddel.

Tidspunkt for turen: Sørg for å starte turen tidlig nok til at du har god tid før mørket faller på. Dagslys kan være spesielt begrenset avhengig av årstiden.

Gruppestørrelse: Vurder å gå i en gruppe, spesielt hvis du ikke er veldig erfaren. Det er alltid tryggere og mer motiverende å ha noen å dele opplevelsen med.

Førstehjelp: Ha grunnleggende kunnskap om førstehjelp og ha med et førstehjelpssett. En liten investering i tid og utstyr kan gjøre en stor forskjell i en nødsituasjon.


Lyst til å begi deg ut på Dronningstien i Hardanger? Hos oss kan du bo i både leiligheter og hytter! Vi har også plass til campingbiler og de som ønsker å telte.